Cataractoperatie boven de 70

Leeftijd en zien

Wij mensen beschikken over een paar ogen om de omgeving waarin we leven te kunnen waarnemen. Helaas zijn onze ogen wel redelijk, maar niet super. Wat kunnen onze ogen wel goed. We kunnen kleine lettertjes lezen, maar ook in de verte kijken. Dat wil zeggen dat onze ogen kunnen accommoderen. Het eigenlijke contact met de buitenwereld kan niet zonder onze ooglenzen. Natuurlijk is ook het netvlies met de macula en de oogzenuw van belang. In een goede samenwerking tussen deze drie belangrijke onderdelen van het oog, kunnen signalen aan de hersenen gegeven worden. En daar worden de gegeven signalen in beelden omgezet. Het resultaat is dat we iets van de buitenwereld kunnen zien. Het is een vaststaand feit dat ons lichaam groeit en daarna verouderd, en minder goed gaat werken. Zo is het goed kunnen zien aan kwaliteitsverlies onderhevig. Een operatie kan dit verlies opheffen.

Cataract

Cataract is een oogaandoening die bij heel veel mensen voorkomt. Naarmate we ouder worden, treden ouderdomsverschijnselen op. Een van de kwalen is dat onze ooglenzen niet meer goed kunnen accommoderen. Dit wil zeggen dat onze ooglenzen niet meer goed in staat zijn goed te kunnen in- en uitzoomen. De ooglens is minder soepel geworden. Aanvankelijk zullen mensen vanaf ongeveer veertig jaar minder goed kleine lettertjes kunnen lezen. Een bril of het laseren van het oog kan hiervoor een oplossing zijn. Op een gegeven moment zal de lens bijna troebel en zelfs inflexibel worden. Zowel zien van kortbij maar ook van veraf lukt niet meer. Personen met deze achteruitgang van de ooglens hebben te maken met cataract. In de dagelijkse taal zeggen we dat deze mensen lijden aan staar. De eerste symptomen zijn een wazig beeld, vale kleuren en soms dubbelzien. Een bezoek aan de opticien kan hiervan uitsluitsel geven.

Leeftijd en cataractoperatie

Is er een verband tussen leeftijd en een cataractoperatie? Het antwoord kan positief beantwoord worden. Zoals gezegd worden onze ogen minder goed bij het ouder worden. Vanaf de leeftijd 60 jaar wordt de kans groter dat de eigen ooglens vervangen moet worden. Een bril of een laserbehandeling is dan geen oplossing meer. Het is zelfs zo dat je het beste meteen nadat cataract geconstateerd is, je de ooglens laat vervangen. Bij langer wachten zul je steeds ernstiger klachten krijgen. Bovendien verloopt de lensvervanging wat soepeler wanneer er in een vroeg stadium wordt ingegrepen. Uitstel kan soms ook te maken hebben met angst voor de operatie die vaak bij ouderen voorkomt. Tegenwoordig is er absoluut geen angst nodig. De operatie verloopt volstrekt pijnloos en is kort van duur. Bedenk dat je ook langer kunt genieten van goed kunnen zien als je tijdig je troebele ooglens laat vervangen.

Cataractoperatie boven de 70

Een cataractoperatie boven de 70 jaar verschilt in niets van deze operatie bij jongere mensen. De essentiële vraag bij elke leeftijd is of de cataract al in een vergevorderd stadium is of niet. Wanneer een zeventig plusser niet meer goed kan zien, wordt de kwaliteit van zijn bestaan in dezelfde mate verminderd als die van een jonger iemand. Mensen die op een wat hogere leeftijd een cataractoperatie ondergaan, zullen zich daarna zelfs jonger gaan voelen. Trouwens, waar vroeger iemand van vijftig al als een oudere beschouwd werd, is deze grens nu sterk verhoogd. Er zijn zeer fitte ouderen die zo gezond mogelijk willen blijven leven. En wat is nu niet prettiger om met een paar nieuwe lenzen weer goed te kunnen zien. Of weer goed te kunnen autorijden. In onze kliniek zijn zeker ook mensen van boven de zeventig heel welkom om een kwaliteitsimpuls aan hun leven te geven middels een cataractoperatie!