De Lasik behandeling

Het zien beter maken

Er zijn veel mensen die niet zo goed kunnen zien, en het beter willen, of zelfs moeten maken. Gelukkig is het zo dat slecht zienden en blinden, toch hun draai kunnen vinden in het dagelijkse leven. Natuurlijk zijn er veel zaken die onmogelijk zijn. Maar denk aan het brailleschrift voor het lezen. Of aan hulphonden en stokken om zelf ergens naar toe te gaan. Daarnaast zullen bij het ouder worden steeds meer mensen problemen krijgen met het zien. Voor heel veel van deze problemen zijn goede oplossingen mogelijk. Er zijn brillen in velerlei soorten. We kennen contactlenzen en implantlenzen. Daarnaast boeken de oogartsen steeds meer vooruitgang in het behandelen van allerhande oogaandoeningen. Zelfs bij maculadegeneratie zijn er behandelingen die erop gericht zijn het zicht zo lang mogelijk te behouden. Er kan veel gedaan worden aan slecht zicht, zodat men tegenwoordig goed kan blijven zien waar dit vroeger niet lukte.

Ooglaseren

Een van de mogelijkheden om het zicht te verbeteren is door middel van ooglaseren. De ooglaser methode wordt vooral ingezet om de breking van de binnenvallende lichtstralen naar het juiste niveau te brengen. Soms gaat het om verbetering van slecht zicht in de verte, en soms voor slecht zicht op korte afstand. Ook ogen met een cilinder afwijking kunnen geholpen worden. Het is aan te raden om een ooglaser behandeling te ondergaan bij een leeftijd onder de vijf en veertig jaar. Boven deze leeftijd is het verstandiger om voor een andere behandeling te kiezen. Dit zal het beste in overleg met de oogarts beslist kunnen worden. Omdat ogen verschillen, net als de algehele gezondheid van mensen, zal ook de ooglaserbehandeling toegespitst zijn op de individuele patiënt. Niet elke ooglaser behandeling is dus zo maar toe te passen bij iedereen. Wel is het zo dat elke ooglasermethode erg veilig en succesvol is.

De Lasik ooglaser

De Lasik ooglaser methode is een van de veel gebruikte methodes die toegepast kunnen worden om mensen beter te kunnen laten zien. Zoals hierboven al gesteld werd, gaat het bij ooglaseren om de breking van de lichtstralen optimaal te maken. Het hoornvlies speelt hierbij een grote rol. De bolling van dit oog onderdeel dient aangepast te worden. Het te gebruiken instrument is een ooglaser apparaat. Het zijn zulke prachtige instrumenten dat de behandeling ermee snel en feilloos uitgevoerd kan worden. Maar niet elk ooglaser apparaat is hetzelfde. Op dit gebied zijn er ontwikkelingen geweest die ervoor zorgden dat er meer soorten afwijkingen behandeld konden worden. Ook is de ingreep aan het hoornvlies verschillend naar gelang het apparaat dat gebruikt wordt.  Om bij de Lasik techniek te blijven, zal deze behandeling vooral bij wat oudere patiënten toegepast worden. Het is ook een methode die slechts een kortdurend herstel vergt.

De toepassing van de Lasik behandeling

De toepassing van de Lasik ooglaser methode is de uitkomst van zorgvuldig oogonderzoek dat voorafgaat aan de behandeling. In dit vooronderzoek komt de dikte van het hoornvlies aan de orde. En natuurlijk ook de dioptrie afwijking. Er is geen enkele reden om angst te hebben voor deze behandeling. Dit komt omdat er helemaal geen pijn gevoeld gaat worden. Oogdruppels verdoven het oog zodanig dat het oog als het ware een fijne douche krijgt. Na deze toediening maakt de FemtoLasik laser een heel dun flapje in het hoornvlies. Dit flapje blijft aan een kant vast zitten aan het hoornvlies. Daarna zorgt de laser dat het onderliggende hoornvlies de juiste bolling krijgt.  De behandeling voor het andere oog volgt hierna. Dit kan omdat de behandelingen kortdurend zijn. Na de behandeling is het gebruik van voorgeschreven oogdruppels noodzakelijk. Hierdoor zal een mogelijk branderig gevoel ongedaan worden gemaakt. Na twee tot drie weken is het zicht stabiel.