Multifocale lensimplantatie ervaringen

Multifocaal

Multifocaal wil de lezer van dit woord duidelijk maken dat het over “zien” gaat. En wel over de hulpmiddelen die daar geschikt voor zijn. Dan betreft het bijvoorbeeld brillenglazen en implantlenzen. Deze multifocale hulpmiddelen, zijn een prachtig hulpmiddel om de natuurlijke manier van het zien weer op het oude niveau terug te brengen. Er is bijvoorbeeld maar een bril nodig. Geen bril om voor kortbij goed te kunnen zien en nog een bril om van veraf alles scherp te zien. De overgang van de diverse fases van het zien gaat heel soepel. Nu is wel zo dat multifocale implantlenzen voor een veel natuurlijker manier van kijken zorgen. Immers, je hoeft geen voorwerp, bril, te pakken om goed te kunnen zien. Er zijn ook monofocale implantlenzen. Deze worden in Nederland gebruikt om mensen op één afstand goed te kunnen laten zien. Deze worden vergoed door de zorgverzekeraars.

Implantlenzen

Implantlenzen zijn vervangers van de eigen ooglens. Deze ooglens zit in een klein zakje en is na verwijdering van de eigen ooglens, het middel om weer scherp te kunnen zien. Na verloop van enige tijd zal de kunstlens stevig in het lenszakje zitten. Deze kunstlens wordt niet afgestoten, en zal een leven lang zorgen voor een goed zicht. De ingreep op zich duurt per oog slechts een minuut of zeven. Bij plaatsing van een lens in een oog met een cilinder kan dat iets langer duren. Veel mensen zijn angstig als het gaat om ingrepen of operaties in hun eigen lichaam. Ze zijn bang voor pijn of zelfs voor een mislukte ingreep. De ogen worden verdoofd zodat er geen sprake is van pijn. Druppels zorgen hiervoor. Daarna wordt de eigen lens door phaco emulsificatie verwijderd. Na de verwijdering wordt de nieuwe lens ingebracht. Wanneer beide lenzen vervangen moeten worden, kan dit in onze kliniek in een week gebeuren.

Personalisatie van implantlenzen

Heel belangrijk is de personalisatie van implantlenzen. Hierboven is al te lezen dat monofocale lenzen vergoed worden in Nederland. De vraag blijft echter of dit voor de bewuste persoon het beste is. Hieraan kan getwijfeld worden. Elk mens is gebaat bij een goede werking van de ogen. Bij het plaatsen van slechts mono focale lenzen, terwijl beide ogen slecht zicht geven, is dit een deeloplossing. Wanneer de kosten voor een goed zicht zelf betaald moeten worden, is het te overwegen beide ogen van multifocale lenzen te voorzien. Na de plaatsing van implantlenzen in beide ogen is men levenslang in staat goed te kunnen zien. In onze kliniek is er altijd overleg tussen arts en cliënt om te kiezen voor een bepaalde lens die het meest geschikt is. Meestal kiezen de mensen dan multifocale lenzen. Let wel dat er soms verwarring is omdat het woord multifocaal soms staat voor trifocaal en soms bifocaal.

Ervaringen

De ervaringen van behandelde mensen in oogklinieken zijn unaniem positief. Er kan gesteld worden dat het plaatsen van implantlenzen een van de meest veilige medische ingrepen is die er bestaan. Gaat er dan nooit iets mis? De klinieken laten zelf weten dat er in heel zeldzame gevallen “iets” gebeurd is. Dat iets betreft dan niet de ingreep op zich. Het weghalen en inbrengen van de implantlenzen gaat altijd goed. Maar, het lichaam kan soms een reactie laten zien die heel persoonlijk is. Bijvoorbeeld, er kan nastaar ontstaan. Dit is een vertroebeling van het lenszakje. Ook kan het lenszakje zwak zijn of zelfs een scheurtje vertonen. Soms is de ruimte tussen hoornvlies en voorste oogkamer te gering. Het weghalen van de ooglens kost dan wat meer moeite en iets meer tijd. Een geruststelling is dat dit soort problemen zelden voorkomt. Ze zijn wel bekend en er zijn ook altijd oplossingen voor.