Staaroperatie Istanbul

Istanbul

Wie heeft er nog nooit van Istanbul gehoord? Een vraag naar de bekende weg. Istanbul is de meest bekende stad van het land Turkije. Istanbul is niet de hoofdstad van Turkije. Dat is Ankara, waar ook de Turkse regering zetelt. Maar Istanbul is wel veel ouder, bekender en misschien ook wel historisch gezien interessanter. In de Romeinse tijd heette de stad Constantinopel. Een stad deels gelegen in Europa en deels in Azië, gescheiden door de Bosporus. De stad heette oorspronkelijk Byzantium en werd in 330 tot hoofdstad benoemd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Deze functie bleef behouden tot de ondergang van het Byzantijnse rijk in 1453. In 1923 bij de stichting van het moderne Turkije werd de naam vervangen door Istanbul. Het zou de betekenis hebben gekregen van enkele Griekse woorden met de betekenis “into the city (eis tin Polin). Het hedendaagse Istanbul kent rond de vijftien miljoen inwoners en heeft een internationale allure.

Staaroperatie

Een staaroperatie is bedoeld om ervoor te zorgen om mensen die lijden aan staar weer goed te kunnen laten zien. Er zijn twee soorten staar. De groene staar of glaucoom. De oogzenuw raakt steeds verder beschadigd.  Het wordt veroorzaakt door een te hoge oogdruk. Wanneer er niets aan gedaan wordt, neemt de kans op blindheid toe. Er zijn meerdere oorzaken die te maken hebben met het ontstaan van glaucoom. Tijdig onderkennen van deze aandoening en direct beginnen met medicatie, is belangrijk om de achteruitgang van de oogzenuw te stoppen. Soms wordt een laserbehandeling gebruikt om de oogdruk te verminderen. Het afvoersysteem van het oogvocht wordt wijder gemaakt zodat het oogvocht beter kan wegstromen en daardoor zal de oogdruk verminderen. Enkele weken na deze ingreep kan vastgesteld worden of het gewenste resultaat bereikt is. Er valt echter geen garantie te geven dat deze laserbehandeling bij iedereen het gewenste resultaat zal hebben.

Cataract

Cataract, ook wel grijze of grauwe staar genoemd, is een tweede veel voorkomende aandoening die het zicht zal verminderen. Cataract houdt in dat de ooglens is vertroebeld. Daardoor wordt het zicht steeds minder scherp. De vertroebeling kan op diverse plaatsen van de lens voor komen. De reden is dat de lens uit enkele onderdelen bestaat. Een ervan is de schors, de buitenste schil van de lens. Dan is er de kern, het binnenste deel van de lens. Als laatste is er het lenszakje waarin de lens zich bevindt. In elk van deze onderdelen kan de vertroebeling plaatsvinden. Het kan ook zijn dat zelfs alle drie de onderdelen vertroebeld zijn. Tijdens het patiënten oogonderzoek zal de precieze diagnose gesteld worden welke soort cataract het betreft. De diverse subcategorieën hebben wel een ding gemeen: de vertroebeling zal de oorzaak zijn van verminderd zicht. Cataract is zeer goed te behandelen.

Staaroperatie in Istanbul

Een staaroperatie in Istanbul is een mogelijkheid die voordelig kan uitvallen. Zoals gezegd, is Istanbul een zeer grote stad met erg veel bijzondere en aantrekkelijke bezienswaardigheden. Behalve deze mooie omgeving, mag gezegd worden dat de medische sector op een hoog niveau resultaten aflevert. Onze kliniek heeft tijdens een tv-uitzending op de Nederlandse buis laten zien hoe de arts zijn werkzaamheden uitvoert met de daarbij behorende apparatuur. Tevens was te zien hoe klantvriendelijk de gesprekken met de patiënten waren. Wat verder een belangrijk punt in de keus zal zijn, is de prijs van de ingreep. Wanneer je beide ogen wil laten behandelen, is de keuze voor bijvoorbeeld multifocale lenzen met op alle afstanden goed zicht, veel goedkoper dan in Nederland. Daarnaast word je van het vliegveld opgehaald en precies op tijd naar de kliniek gebracht voor de behandeling. Ook het hotel wordt geregeld. Kortom, zowel de medische als sociaaleconomische kant zijn bij ons van topkwaliteit.