Alternatief voor multifocale bril

Keuzes

Mensen willen graag op velerlei gebied keuzes hebben. Eenvoudig gezegd, willen ze vaak een andere mogelijkheid of methode dan de voorgestelde. De redenen hiervoor zijn meestal heel persoonlijk. Als er berichten bij mensen binnenkomen dat ze bij contact met de overheid of een dienstverlener keuzes moeten maken, kan het zijn dat er geen enkel voor hen geschikte bij zit. Het is best moeilijk om dergelijke formulieren zodanig op te stellen dat alle mogelijkheden die voorhanden zijn hierin opgenomen kunnen worden. Vaak kiest men dan mogelijkheden die het dichts bij de respondent staat. Bij het maken van keuzes is er een punt dat aandacht verdient, namelijk deskundigheid. Is de persoon die een bepaalde mogelijkheid voorgesteld krijgt wel in staat om uit de alternatieven een keuze te maken? Heel vaak is de benodigde kennis er niet. Neem het beoordelen van een medische ingreep. Wie heeft zoveel kennis dat iets anders een betere mogelijkheid zou zijn?

Waarom zelf een keuze maken

Het is natuurlijk heel prettig wanneer iemand zelf op bepaalde gebieden een keuze kan maken. Het geeft een gevoel van zelfstandigheid. Een gevoel dat je op dat deel van je leven iets te vertellen hebt. Voor sommige onderwerpen is dit goed mogelijk. Het kiezen van een supermarkt wordt door praktisch iedereen zelf gedaan. Maar soms wordt de keus al wat lastiger als de duur van het gekozen alternatief een rol speelt. Vaak genoeg hoor je mensen zeggen dat als ze dat geweten hadden, ze die keus niet gemaakt hadden. Zo zijn er in Nederland elk jaar heel veel mensen die een andere zorgverzekeraar kiezen. Misschien hebben ze slechte ervaringen op gebied van hulp ondervonden. Of blijken de dekkingen toch niet van het verwachte niveau te zijn. Het moeilijkste is wel het maken van een keuze als de meest gewenste optie financieel niet haalbaar is. Wat moet je dan doen?

Onze ogen

Onze ogen brengen de wereld om ons heen in beeld. Niet alles van ons lichaam is perfect. Zo is het ook met onze ogen. Bij het ouder worden merken mensen geregeld dat ze niet meer zo goed kunnen zien. Het lijkt wel of het beeld nooit echt scherp meer is. Soms gaat zowel het zien van kortbij als ook van veraf achteruit. Bij de opticien blijkt dat een multifocale bril het zien weer perfect kan maken. Het is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat zowel van kortbij als veraf scherp gezien kan worden. Het brillenglas heeft meerdere sterktes die voor een goede overgang zorgen bij het kijken van zowel naar de snelheidsmeter van de auto als de auto in de verte. Het is niet nodig om een bril voor veraf en een leesbril te hebben. Na een korte periode van gewenning, zal een dergelijke bril als heel prettig ervaren worden.

Zonder multifocale bril goed zien

Er bestaat een alternatief om zonder multifocale bril goed te kunnen zien. En dat zouden implant lenzen kunnen zijn. Misschien zijn de voordelen niet voor iedereen belangrijk. Maar voor mensen die niet telkens naar de opticien willen gaan om daar hun brillenglazen te laten aanpassen, is de implantlens een blijvende perfecte oplossing. Een bijkomend gemak is het verdwijnen van nadelen die gepaard gaan met het dragen van een bril. Bij koude of regen, zal de bril beslaan en steeds weer schoongemaakt moeten worden. Ook bij sporten is het prettig om zonder bril bezig te zijn. Het is voor de meeste mensen met een implantlens een groot gemak om altijd goed te kunnen zien. Ze hoeven nooit meer naar een bril te zoeken. Bijkomende kosten voor vervanging of onderhoud zoals bij een bril zijn er niet meer. De genoemde voordelen zouden argumenten kunnen zijn om implantlenzen te kiezen boven een multifocale bril.