Voorzetlenzen (ICL)

Voorzetlens – Implanteerbare contactlens (ICL)

Het alternatief voor ooglaseren

Kunstlenzen oftewel Implanteerbare contactlenzen, de IOL zijn een veilig alternatief voor ooglaseren. En wel in het geval wanneer hogere graden van slechtziendheid in het algemeen de laserchirurgie praktisch niet meer mogelijk is.

Als de ogen zeer bijziend of verziend zijn, of als het hoornvlies te dun is om een lasercorrectie met FemtoLasik of zelfs TransPRK te overwegen, is het implanteren van een Implanteerbare contactlens een veilige en precieze behandeling voor scherp zicht zonder bril of uitneembare contactlenzen.

In tegenstelling tot de implantatie van een trifocale lens in het oog, blijft de lichaamseigen lens bij deze procedure in het oog en wordt deze niet verwijderd. Deze Kunstlens is op dezelfde manier geconstrueerd als een contactlens en wordt vóór de eigen lens van de patiënt geïmplanteerd. Natuurlijk moet het oog hiervoor geschikt zijn en voldoen aan de anatomische eisen. Het vooronderzoek en de uitgebreide tests en diagnostiek die voor de operatie worden uitgevoerd, zijn hiervoor cruciaal.

Het voordeel van deze procedure is dat de Implanteerbare contactlens, de IOL, op elk moment weer verwijderd kan worden als dat nodig is en dat de procedure dus omkeerbaar is.

De procedure duurt in totaal ongeveer 10 minuten. Het kleine sneetje in het hoornvlies hoeft niet te worden gehecht en geneest snel. Het oogverband dat je aan het einde van de ingreep krijgt, wordt de volgende dag verwijderd. Beide ogen worden niet in dezelfde sessie behandeld, maar enkele dagen na elkaar.
Kort na de implantatie zult u beter zien. De aanpassingsperiode van de hersenen met de ogen is ook in een paar weken voltooid. De eerste dagen na de operatie kunt u uw dagelijkse leven weer oppakken.