Cataractoperatie prijs

Prijs

Voor producten en diensten betalen we meestal een prijs. Deze prijs kan hoog of laag zijn. Vaak zien we dat bepaalde producten lager in prijs worden aangeboden. Dit zijn dan koopjes waarvan de consument kan profiteren. Toch geeft een dergelijke lage prijs bij sommige mensen een wantrouwig gevoel. Als consument kun je niet in de potten van fabrikanten en winkeliers kijken. Maar, hoor je ze denken, waarom is dit product nu plotseling zo voordelig? Daarvoor zijn wel redenen te vinden. De eerste is dat een bepaald artikel niet goed verkoopt. Er zal waarschijnlijk een grote voorraad onverkochte spullen in magazijnen liggen. Een goedkope aanbieding kan dan de verkoopcijfers omhoogstuwen. Het kan ook zijn dat het bestaande product op vrij korte termijn vervangen gaat worden door een nieuwere versie. Dus de oude voorraad zal als koopje aangeboden worden. Consumenten die prijzen goed bijhouden kunnen hierdoor best wel een aardig centje besparen op hun uitgaven.

Cataract

Wat is cataract? Kort gezegd is het een oogaandoening. Net zoals bij praktisch alle onderdelen van het menselijk lichaam, kunnen ook de ogen te maken krijgen met een minder goede werking. De ogen zouden ons eigenlijk een heel leven lang een goed beeld van de fysieke werkelijkheid moeten geven. Dit is helaas niet waar. Behalve het feit dat op oudere leeftijd onderdelen van ons lichaam minder goed functioneren, zullen ook aangeboren defecten een goede werking van sommige lichaamsdelen in de weg staan. Zo kunnen kinderen al met minder goed functionerende ogen te maken hebben. Cataract daarentegen is een ouderdomsziekte. Een wat meer gebruikte dagelijkse naam voor deze ziekte is ouderdomsstaar. Direct achter de pupil bevindt zich de ooglens. Deze lens is een zeer belangrijk onderdeel van het oog. Als deze lens bij het ouder worden vertroebeld, zal het zicht geleidelijk aan slechter worden.

Cataractoperatie

Een cataractoperatie is gewenst bij het minder goed werken van de ogen door vertroebeling van de ooglens. Deze vertroebeling wordt veroorzaakt door het dikker worden van de ooglens. Hierdoor kunnen de lichtstralen minder goed het netvlies bereiken. De enige oplossing om dit probleem te verhelpen is een operatie. Dat klinkt simpel. Maar we moeten wel bedenken dat deze operatie pas in de twintigste eeuw uitgevoerd werd. Bovendien was deze operatie niet zo secuur als tegenwoordig. De ontwikkeling is zo vooruitgegaan dat er een nieuwe kunstlens in de plaats van de oude lens in het bestaande oogzakje geplaatst kan worden. De oude lens wordt in het lenszakje verbrijzeld en weggezogen. Na de verwijdering wordt de nieuwe kunstlens geplaatst. Dit hele proces duurt ongeveer tien minuten. Het resultaat is bijna altijd perfect. De patiënt voelt geen pijn. Wel is het zo dat de kwaliteit van het zicht afhangt van de soort implantlens, monofocaal of multifocaal.

Prijs van een cataractoperatie

De prijs van de cataractoperatie wordt bepaald door de soort implant lens. Nu kennen we in Nederland de zogenaamde zorgpolis. Deze polis beschrijft wat er wel en niet vergoed wordt bij de behandeling in een ziekenhuis of kliniek. Het hangt ook af van de soort polis die afgesloten is. In de basispolis wordt de monofocale implantlens vergoed. Wanneer men een andere lens wilt laten implanteren wordt dit niet vergoed, tenzij er een aanvullende polis is afgesloten. Maar ook dan zal niet de totale prijs van de multifocale implantlens vergoed worden. Nu is het in Turkije veel goedkoper om de multifocale lens te laten implanteren. Bovendien zijn er geen wachttijden om de behandeling te ondergaan. Het besluit om voor de multifocale lens te kiezen, zorgt ervoor dat er geen bril meer nodig is. Kortom, een multifocale lens zorgt voor optimaal zicht en is in Turkije bijna half zo duur als in Nederland.