Kan ik mijn ogen niet beter in Turkije laten doen?

Reizen

Reizen zijn voor veel mensen min of meer een ontdekkingstocht. Het heeft waarschijnlijk te maken met een soort nieuwsgierigheid. Hoe leven mensen in andere delen van de wereld? Ook kan het gaan om te kunnen genieten van andere landschappen. Bijvoorbeeld bergketens zijn heel vaak in trek om te bezoeken. Er zijn zelfs Nederlanders die behoren tot de beklimmers van het Himalaya gebergte. Als het gaat om andere klimaatomstandigheden zijn gebieden als de zuid- of noordpool in trek. Wil je rustiger genieten van ijskoude bestemmingen dan zijn er mogelijkheden om naar het hoge noorden van bijvoorbeeld Noorwegen te gaan om daar een bruiloft te vieren in een ijshotel. Voor anderen is het een aangename afwisseling van de dagelijkse routine gedurende een groot deel van het jaar. Rust en lekker warm weer met mooie stranden zijn voor hen het ultieme vakantie genot. Dan zijn er nog reizen naar het buitenland om een medische behandeling te ondergaan.

Prijzen

Aan alle reizen zijn prijzen verbonden. Het zijn de kosten van vervoer die naast de prijs van verblijf een flinke kostenpost van een reis bepalen. Soms zijn er mogelijkheden om de reis wat voordeliger te laten uitvallen. Het is mogelijk om een wat goedkoper hotel uit te zoeken. Ook het aantal excursies dat gemaakt wordt is een kostenpost, net zoals de dagelijkse maaltijden. Als er gekeken wordt naar het reizen naar het buitenland om een medische behandeling te ondergaan, zijn de reis, het verblijf en de gewenste behandeling de voornaamste kostenposten. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen die een medische behandeling in het buiteland willen ondergaan, zich goed geïnformeerd hebben over deze kosten. Toch kan de een goedkoper uit zijn dan de ander. De eerste kostenpost, de reis naar de bestemming, ligt niet vast. Er is een verschil in de prijs per luchtvaartmaatschappij. Ook zijn op sommige dagen de prijzen voordeliger.

Nederland

Een behandeling van de ogen in Nederland wordt soms gedekt door de basisverzekering. En bij een aanvullende verzekering zijn de vergoedingen soms wat uitgebreider. Is de oogbehandeling het eerste beroep op deze verzekering, dan dient een eigen risico bedrag betaald te worden. Dat eigen risico bedrag zal nog wel even in de verzekering blijven bestaan. Dan komt er nog bij dat er geen vergoedingen bestaan voor niet noodzakelijke oog ingrepen. Veel mensen kunnen niet zo goed zien, maar krijgen niet de gewenste oplossing voor hun problemen. Zo kan het zijn dat iemand geen bril meer wenst te dragen. Een ooglaser ingreep zou de oplossing kunnen zijn om zonder bril te leven. Maar deze behandeling zal zelf betaald moeten worden. Wanneer de ooglens vervanging gewenst wordt, zal dat alleen gebeuren bij mensen waarbij de bril geen oplossing meer biedt. In dat geval komt men in aanmerking voor een monofocale implantlens.

Turkije

Het is mogelijk om voor oogbehandelingen naar Turkije te gaan. Vooral in het geval dat er geen dwingende oorzaak is die op korte termijn nodig is om het zicht te verbeteren. Echter, ook in een dergelijk geval zou iemand toch voor een onverzekerde oplossing kunnen kiezen. Bijvoorbeeld omdat de keus op trifocale implantlenzen is gevallen. De keus kan dan beslist worden door de prijs die betaald moet worden om dit in Turkije te laten doen. Hierbij komen de eerdergenoemde kosten van vliegreis en verblijf en kosten van de behandeling om de hoek kijken. Nu zal dat laatste onderdeel van de kosten ook in Nederland betaald moeten worden. Het blijkt uit een vergelijking van de kosten voor een dergelijke behandeling, dat zelfs met kosten van vliegreis en verblijf de prijs die betaald moet worden voor deze ingreep, in Turkije een stuk lager ligt. Daar komt nog bij dat alleen topkwaliteit lenzen gebruikt worden.