Kostprijs cataractoperatie

Kosten

Veel dingen in het leven kosten iets. Wat kunnen kosten zijn? Toen er nog niet met geld gewerkt werd, werden kosten voldaan door het maken van onderlinge afspraken. Het gebeurde zoals duidelijk wordt door de uitdrukking: dienst en wederdienst. Later ging men over tot een geldstelsel.  De allereerste munten waren gestandaardiseerde voorwerpen, zoals munten en waardepapieren.  Zilveren staven werden bijvoorbeeld in stukken gesneden en de schijfjes functioneerden als betaalmiddel. Pas veel later werden in Europa, in Italië, de eerste banken opgericht. Maar we kennen ook nog de psychische of mentale kosten. Deze kosten kunnen ontstaan door een bepaalde onprettige gebeurtenis. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij onaangename relatieproblemen. Soms zien we bij een gebeurtenis zowel financiële alsook mentale of psychische kosten. Dit kan zich voordoen bij een bepaalde medische ingreep. Je moet hiervoor betalen en je ondervindt vaak psychische problemen als gevolg van de ingreep.

Cataract

Cataract is de naam van een oogaandoening. Deze stoornis zal zich meestal pas “later” in het leven voordoen. Het houdt in dat de ooglens vertroebeld. Hierdoor kun je niet goed meer zien. Later wil zeggen dat cataract zo rond de vijftig jaar zal kunnen beginnen. Sommige mensen merken dat pas rond de zeventig jaar. Maar het vertroebelen van de ooglens zal zich in meer of mindere mate bij iedereen voordoen. Soms merken mensen niet eens dat ze minder scherp zijn gaan zien door een vertroebeling van de ooglens. Slechter gaan zien hoort immers bij de ouderdom. En een eenvoudige oplossing is een bril, denkt men dan. Echter, een bril helpt niet om beter te kunnen zien bij cataract. Zeker bij deelname aan het verkeer is het belangrijk dat je goed kunt zien. Omdat deze oogaandoening niet uit zichzelf weggaat, is ooglens verwijdering de enige oplossing om weer goed te kunnen zien.

De kostprijs

De kostprijs van een cataractoperatie is wisselend. Dit wil zeggen dat de prijs afhangt van een paar factoren. Eerst zal er gekeken moeten worden of één oog of beide ogen van een nieuwe lens voorzien moet worden. Voor de duidelijkheid moeten we zeggen dat de prijs altijd per oog gerekend wordt. Je krijgt geen korting als beide ogen nieuwe lenzen moeten hebben. Het is belangrijk dat kostenverhogende factoren duidelijk vermeld worden. Als je oog een cilinder heeft, zal er een duurdere lens in geplaatst moeten worden. Hierbij moet je wel bedenken dat vroeger geen implant lens geplaatst kon worden in een oog met een cilinder. Heel erg belangrijk in het bepalen van de kostprijs is de soort lens die je gaat kiezen. In Nederland geven de meeste basis ziektekostenverzekeringen slechts een vergoeding voor een mono focale lens. Je kunt hiermee slechts op een bepaalde afstand scherp zien.

De kostprijs zelf betalen

Niet iedereen zal de kostprijs van een cataractoperatie zelf willen betalen. Toch is het soms wel te overwegen om dit te doen. We moeten niet vergeten dat het vervangen van de eigen vertroebelde ooglens door een implantlens de kwaliteit van het zien voor de rest van je leven bepaald. De nieuwe ooglens zal nooit vertroebelen. De scherpte van het zicht blijft altijd van hetzelfde hoge niveau. Het zou een goede keus zijn om te kiezen voor een multifocale lens. Hiermee kun je op alle afstanden goed zien. Je hebt geen bril meer nodig. Kleine lettertjes lezen zal prima lukken. Vaak zal bij de keus van een de nieuwste soort lens bijna geen nastaar voorkomen. Toch bang voor de hoge prijs van dergelijke lenzen? Dit is absoluut niet nodig. Bij onze Veni Vidi Göz kliniek, betaal je een verassend lage prijs. Kijk ook eens op onze site om je helemaal op de hoogte te stellen.