Lasik behandeling

Lasik

Lasik is een woord dat te maken heeft met een behandeling aan de ogen. Maar er zijn veel behandelingen die met onze ogen te maken hebben. Vaak is het zo dat er veel dingen mis kunnen zijn met een onderdeel van het lichaam. Ook al op heel jonge leeftijd kan er iets mis zijn in de fysieke gesteldheid van kinderen. Als het dan over ogen gaat weten velen van ons niet wat er precies mis kan zijn. Zo is er het scheelzien. In een dergelijk geval kijken de ogen niet in dezelfde richting. In de loop van de jaren kunnen zich nog veel meer aandoeningen aan de ogen van mensen ontstaan. Net als bij kinderen, zal dan ook de oogarts ingeschakeld worden om problemen met het zien te verhelpen. Er kan een bril aangeraden worden. Maar ook ooglaseren is een goede optie om het zicht optimaal te maken. Een laser methode is de Lasik behandeling.

Is Lasik de enige ooglaser methode?

Is de Lasik ooglaser behandeling de enige ooglaser behandeling of zijn er meer? En als er meer zijn, wat is dan het verschil? Er zijn inderdaad verschillende ooglaser methodes. Iedereen zal wel weten dat er op allerlei gebieden van de gezondheidszorg veel onderzoek gedaan wordt om de bestaande behandelingen tegen het licht te houden om eventuele nieuwe mogelijkheden toe te passen. Zo is dat ook gegaan bij het ooglaseren. Een ding hebben alle ooglaser behandelingen gemeen. En dat is dat er een ingreep aan het hoornvlies zal plaats vinden. De eerste ooglaser behandelingen vonden plaats in de jaren 1980. In de loop der tijd zijn zowel de methodes als de apparatuur verder ontwikkeld. Het is nu mogelijk om het ooglaseren nog specifieker te gebruiken voor de individuele gesteldheid van de ogen. Het kan zijn dat de ene methode wel en de andere niet gebruikt kan worden.

Wat houdt de Lasik behandeling precies in

Natuurlijk is het verstandig om te willen weten wat de Lasik ooglaser methode inhoudt. Het is een specifieke methode omde hoornvlies behandeling aan te pakken. De eerste methode, de Lasek methode, maakte gebruik van alcohol om een laagje van het hoornvlies los te maken en weg te rollen zodat de onderliggende laag gelaserd kon worden. Daarna werd het eerste laagje weer teruggerold. De keus was toentertijd simpel. Of men was geschikt of men werd afgewezen. Bij de Lasik methode wordt met een zeer fijn mesje, de microkeratoom,een flapje in het hoornvlies gemaakt. Daarna zorgt de laser voor de juiste bolling van het hoornvlies. Daardoor worden de lichtstralen zodanig gebogen dat het brandpunt precies op het netvlies komt te liggen. Hierna wordt het flapje weer teruggelegd. Deze methode wordt heel veel gebruikt. Bij een FemtoLasik behandeling wordt een laser in plaats van een mesje gebruikt om bij de te behandelen hoornvlies laag te komen.

Hoe is het resultaat

Mensen willen graag weten hoe het resultaat van een medische ingreep zal zijn. Ook factoren als de duur van de behandeling, de genezing en de eventuele pijn zijn van belang. Allereerst de duur van de behandeling. Deze zal een tiental minuten bedragen. Als twee ogen tegelijkertijd behandeld worden, zal eerst het rechteroog aan de beurt zijn. Verder is het na de ingreep belangrijk om ‘s nachts de ogen af te dekken met oogschelpen die de oogkliniek zal verstrekken. Het zou bij onbewust wrijven in de ogen ‘s nachts kunnen leiden tot het vormen van plooien in het flapje. Drie weken lang mag er ook overdag niet in de ogen gewreven worden. De eerste week moeten de ogen gedruppeld worden. Het wordt afgeraden om de eerste dagen al te gaan sporten. Het zwemmen wordt de eerste drie weken ontraden. Het resultaat? Het zicht zal na een paar weken optimaal zijn!