Lensimplantatie nadelen
Lens
Een lens is een is een doorzichtig iets waardoor lichtbundels kunnen ontstaan. Dit klinkt best een beetje vreemd. Lichtbundels maken. Inderdaad. Lichtbundels moeten gemaakt worden. Er zijn volop lichtstralen te zien, zeker overdag, maar ook in de avond door de kunstverlichting van allerlei soorten lampen. In bepaalde gevallen worden de lichtstralen gebundeld. Dit bundelen betekent dat de lichtstralen samengevoegd worden zodat er een flinke bundel licht ontstaat. Hiervan wordt in de wetenschap heel veel gebruik van gemaakt. Maar ook kinderen gebruiken weleens een vergroot- of brandglas om een lichtbundel te maken. Dit doen ze op zonnige dagen om een vuurtje te maken. Waarschijnlijk zullen ze weinig kennis hebben van soorten lenzen, maar van een brandglas weten ze intuïtief dat het zonnestralen bundelt die zo krachtig zijn dat er een vuurtje door ontstaat. Lenzen worden ook in brilglazen gebruikt. Bekend zijn de brilglazen die mensen goed van kortbij of veraf laten zien.
Ogen
Onze ogen zijn een prachtig hulpmiddel om de wereld rond om ons heen waar te nemen. Natuurlijk zijn er andere zintuigen die hier ook een deel van verzorgen. Stel dat je een onbekend stuk voedsel ziet. Er staat bij dat het eetbaar is. In een dergelijk geval zal de aanblik van het voorwerp een rol spelen. Maar ook de geur zal waarschijnlijk van belang zijn om dat voorwerp te proeven. Zien en ruiken hebben hier een grote rol bij het accepteren van voedsel. Niet alleen bij voedsel, maar ook bij het beoordelen van mensen spelen onze ogen een grote rol. Hoe kan het anders dat mensen zo maar zeggen dat iemand er onbetrouwbaar uitziet? De bewuste persoon kan door iedereen waargenomen worden. Maar het zien wordt aangevuld met een beoordeling. De ogen kunnen technisch gezien alles om ons heen waarnemen, maar worden ook gebruikt om oordelen te vellen.
Perfecte ogen
Wie wil er nu geen perfecte ogen hebben? Het goed kunnen zien van kortbij en van veraf blijk echt een geschenk van de natuur te zijn. En sommige mensen kunnen zelfs in minder goede licht omstandigheden prima zien. Ook bij het inschatten van afstanden zien we best grote verschillen. Zo zal bij de rijbewijskeuring het goed kunnen zien een wezenlijke eis zijn voor de goedkeuring. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de mensen met minder goede ogen, toch prima te laten zien. Dat kan door brillen, contactlenzen maar ook door implantlenzen. Het is best heel apart dat een onderdeel van ons lichaam vervangen kan worden door een kunstlens. Het bijzondere hiervan is dat deze lenzen zich als oorspronkelijke ooglenzen gedragen. Of misschien nog wel beter. Immers, hadden de echte lenzen een bril nodig, dan kan een nieuwe implantlens gekozen worden die geen hulpmiddel meer nodig heeft.
Nadelen van implantlenzen
Implantlenzen zijn eigenlijk perfect om te kunnen zien. Je hoeft geen extra voorwerp meer te gebruiken zoals een bril of contactlens. Ook de ingreep op zich is zodanig ontwikkeld, dat deze vlekkeloos verloopt. Per oog zal de ingreep rond de acht minuten duren. Maar waar de implantlens een perfect middel is om goed te kunnen zien, kan de ontvanger hiervan toch een soort bijwerking krijgen na de plaatsing. Zo krijgen sommige mensen na plaatsing van de implantlens last van bijvoorbeeld halo’s. Dit zijn lichtbundels die waargenomen worden bij het kijken naar andere lichtbronnen, zoals koplampen van auto’s. Dit verschijnsel zal na een paar maanden verdwenen zijn. Heel soms kan er een zogenaamde nastaar ontstaan. Dan is er een lichte aanslag op het lenszakje gekomen waardoor het zicht niet meer zo helder is. Als het voorkomt, zal de kliniek via een extra behandeling zorgen dat deze nastaar verdwijnt. We kunnen zeggen dat slechts enkele mensen hier last van hebben. Maar ook zij zullen na de extra behandeling weer prima zicht hebben.