Lensimplantatie: nadelen

Lensimplantatie

Lensimplantatie nadelen! Wanneer er gesproken wordt over lensimplantatie, kan dat zijn omdat de ogen niet meer functioneren als het zou moeten. We spreken over lensimplantatie gezien het feit dat er iets, een lens in dit geval, in het oog geplaatst wordt. Wanneer er een lens in het oog wordt gezet, zal er ook een lens uitgehaald worden. Behalve dan wanneer er een voorzetlens geplaatst wordt. Deze ingreep vindt meestal plaats in uitzonderlijke gevallen. De lens vervangende operatie bestaat nog niet zo lang. Het was de Engelsman Harold Ridley die de eerste intra oculaire lens bij een mens implanteerde. Deze gebeurtenis vond eind 1949 plaats.  Het vormde het begin van een wezenlijke gebeurtenis in de oogheelkunde. Ridley kreeg eerst veel kritiek op zijn behandelwijze. Gelukkig is deze kritiek verstomd en heeft hij de waardering gekregen die hem toekomt. In de loop der jaren is de wijze van ooglens implantatie wijze sterk verbeterd.

Lensimplantatie als zicht verbetering

Lensimplantatie is bedoeld als zicht verbetering. Zoals bekend zal zijn, functioneren niet alle ogen even goed. Dit kan te maken hebben met aangeboren onvolkomenheden van de ogen. Soms is het niet goed kunnen zien een kwestie van een verkeerde leefwijze. Sommigen kijken bijvoorbeeld veel te lang naar beeldschermen. Oogaandoeningen kunnen ook door een ongeluk veroorzaakt worden.  En heel vaak komt vermindering van het zien voor bij het ouder worden. Bij veel van de genoemde oorzaken kan als oplossing om beter te kunnen zien een implant lens dienen. Helaas kan dit bijvoorbeeld niet bij oogverlies door bijvoorbeeld vuurwerk. Ook bij macula aandoeningen kan een implant lens geen oplossing voor het zicht verlies bieden. Daarnaast zal op jeugdige leeftijd eerst naar een andere oplossing voor vermindering van het zien gekeken worden. Dan komen bijvoorbeeld brillen of contactlenzen ter sprake. Wanneer deze hulpmiddelen te kort schieten, is lens implantatie een zeer goed alternatief.

Goede voorlichting over de lensimplantatie

Een goede voorlichting over lensimplantatie is een teken van zorgvuldigheid van de oogkliniek die de ingreep zal gaan verrichten. Een lensimplantatie is een medische ingreep. Normaliter zijn er weinig nadelen verbonden aan een lensimplantatie. Natuurlijk is het bij deze medische ingreep mogelijk dat er misschien iets mis zou kunnen gaan. Geen enkele medische ingreep is bij voorbaat zonder risico. Maar je moet wel weten dat een lensimplantatie tot de meest veilige ingrepen in de medische wereld behoort. Hoe kan het dan dat er toch gesproken wordt over nadelen of risico’s bij een lensimplantatie? De verklaring is dat dit hoort om een totaal plaatje te geven aan de patiënt over deze operatie. Net als bij elke medische ingreep dient de patiënt te verklaren dat de volledige uitleg over de ingreep met bijbehorende risico’s volledig begrepen is. Deze zorgvuldigheid wordt in onze kliniek in Istanbul net zo streng gehandhaafd als in Nederland.

Enkele specifieke nadelen van een lensimplantatie

Er bestaan enkele specifieke nadelen van een lensimplantatie. Meestal zijn deze tijdelijk van aard. Soms heb je droge ogen na de ingreep. Door goed te druppelen voorkom je dit. Hoewel je na een paar uur al heel goed kunt zien met de nieuwe lens, kan enige tijd later nastaar ontstaan. Dat heeft niets met de operatie te maken. Het is een natuurlijk geval van een vertroebeling van het lenszakje ook wel kapselzakje genoemd. Met hulp van een laserbehandeling zal dit probleem opgelost worden. Ook lichtkransen, oftewel halo’s, rond lampen zijn van tijdelijke aard. Onze artsen gaan zeer zorgvuldig te werk bij de plaatsing van de nieuwe lens. Dit heeft allereerst betrekking op het weghalen van de oude lens. Deze wordt vergruisd en opgezogen, zodat er geen restanten overblijven in het lenszakje. Daarna wordt de nieuwe lens geplaatst. Binnen tien minuten heb je een paar lenzen die levenslang prima zullen werken.