Lensimplantatie, prijs

Lensimplantatie, wat is het

Hier volgt een korte uitleg over de vraag “lensimplantatie, wat is het?” Als we kijken naar het woord lensimplantatie, hebben we te maken met iets dat geïmplanteerd wordt. Geïmplanteerd wil zeggen dat er iets ergens ingebracht wordt. Om duidelijker en nauwkeuriger te zijn wordt met “iets ”een lens bedoeld. Met “ergens ”wordt in dit geval het oog bedoeld. Het zal duidelijk zijn dat er nog wat ontbreekt. En wel het feit dat er een onderdeel van het oog weggenomen moet worden alvorens er een andere lens ingebracht kan worden. De natuurlijke lens die we van onze geboorte af gebruikt hebben om te kunnen zien, blijkt niet goed genoeg meer te functioneren. Maar ook al ook voor deze ingreep zijn er oplossingen geweest om goed te kunnen blijven zien. Zo kennen we de bril en de contactlenzen. Deze hulpmiddelen worden nog steeds door veel mensen gebruikt om goed te kunnen zien.

Het oog

Het oog is een van onze zintuigen om contact te maken met de buitenwereld. Misschien is het niet overdreven om te stellen dat onze ogen daarvoor het belangrijkste zintuig zijn. Als we jong zijn nemen we onze zintuigen als iets gewoons aan. Maar als er iets niet goed functioneert met onze ogen, is Leiden erg in last. Waar we vroeger niet bij stil stonden, vormt het dan een dagelijks probleem dat veel aandacht vraagt. Er zal geen dag voorbijgaan zonder te piekeren hoe met een oog probleem om te gaan. Of om misschien een oplossing te vinden waardoor het zicht weer op het oude niveau teruggebracht kan worden. Wat je ook vindt van een bril of contactlenzen, de meest geavanceerde oplossing voor slecht zicht is het laten implanteren van nieuwe lenzen. Wanneer deze ingreep voltooid is, lijkt het net of je geen hulpmiddel gebruikt om goed te kunnen zien.

Kosten van lensimplantatie

De kosten van lensimplantatie zijn afhankelijk van de soort lenzen, de kliniek en het land waar de ingreep verricht wordt. Daarnaast zijn er andere zaken die prijzen voor een lensimplantatie deels bepalen. We noemen dan kosten voor het ondersteunend personeel. Een kliniek dient een receptie te hebben. Verpleegkundigen zijn ook onontbeerlijk. Daarbij komt het inkomen voor de dienstverlenende artsen en de door hen gebruikte geavanceerde apparatuur. Bij lensimplantatie zien we tevens de kosten voor de locatie en het gebouw van de oogkliniek. Soms vragen mensen zich af waarom er voor een ingreep die zo kort duurt zoveel betaald moet worden. Maar als je het voorgaande overweegt, zou je zelfs kunnen zeggen dat de lensimplantatie voor een heel gunstige prijs wordt uitgevoerd. Er zijn echter soms nog tegemoetkomingen die de kosten voor een lensimplantatie kunnen drukken. Bijvoorbeeld kosten voor verblijf en vervoer die door onze kliniek in Turkije vergoed worden.

Kosten deels zelf bepalen

Kosten deels zelf bepalen, wil zeggen dat je de mogelijkheid hebt om een lensimplantatie duurder of goedkoper te laten uitvoeren. Allereerst kun je ervoor kiezen in welk land je de lensimplantatie laat uitvoeren. Het prijspeil is soms veel lager in het buitenland dan in Nederland. Je hoort weleens dat behandelingen in het buitenland risicovol zijn vanwege een slechte kwaliteit van de gezondheidszorg aldaar. Maar zeker in landen met een uitgebreid en door de overheid gecontroleerd medisch systeem liggen de risico’s op hetzelfde niveau als in Nederland. De tweede factor om de kosten deels zelf te bepalen, bestaat uit de soort lenzen waar je voor kiest. Er zijn monofocale en multifocale lenzen. Monofocale lenzen laten je scherp zien op één bepaalde afstand. Er is nog een bril voor de andere afstand nodig. Het lijkt daarom verstandig om een multifocale lens te kiezen die je op alle afstanden goed laat zien.