Lensimplantatie
Ons lichaam
Ons lichaam is een prachtig iets. Iets dat erg mooi in elkaar zit en dienaangaande fantastisch kan functioneren. Dat functioneren ligt opgesloten in de natuur van de mens. Natuurlijk en helaas zijn er uitzonderingen. Soms is het lichaam niet zo perfect als we zouden wensen. Bij de geboorte kan er iets fout zijn met bewegen, horen of zien. Ook andere functies kunnen soms niet werken zoals we het graag zouden willen. Door de loop der jaren hebben knappe mensen zich met dit minder goed functioneren bemoeid. Zij hebben steeds naar oplossingen gezocht om mensen te helpen. Het is zelfs zo, dat organen vervangen kunnen worden. Een van de meest bekende vervangingen is het weghalen van een slecht functionerende nier door een donornier. Er zijn ook vervangingen die zo veelvuldig toegepast worden, dat het vreemd gevonden wordt als dit niet lukt. Denk aan het vervangen van tanden door implantaat tanden. Of aan ooglens vervanging.
Lensimplantatie
Lensimplantatie is een mooi voorbeeld van een bijna perfecte vervanging van de eigen ooglens. We zeggen bijna perfect omdat de vervanging enige tijd nodig heeft om weer net zo goed te functioneren als een echte ooglens. Perfect zou zijn, oude lens eruit, nieuwe lens erin, en verder niets meer. Om volledig te zijn werkt het net iets anders. De oogarts gebruikt een van de methodes die aangewend kunnen worden bij lensimplantatie. Daarbij wordt nauwkeurig onderzocht of de gekozen of gewenste methode wel voor de bepaalde patiënt mogelijk is. Als we praten over perfect dan zal de oogarts na een geslaagde ingreep zeggen dat de ingreep perfect verlopen is. Wel is het noodzakelijk dat na de ingreep het oog afgedekt zal worden. Dat zal enkele uren het geval zijn. Nadien moet je enkele maanden de ogen goed verzorgen met speciale druppels. Ook kan heel soms nastaar ontstaan.
Het gevoel bij lensimplantatie
Het gevoel bij lensimplantatie kan een rol spelen bij het uiteindelijke besluit. Bijvoorbeeld wanneer mensen bang zijn dat een dergelijke operatie pijnlijk zou kunnen zijn. Of misschien nog erger, dat de ingreep mis kan gaan. Geen van beide genoemde angsten zal werkelijkheid worden. Waarom niet? Omdat de lensimplantatie methoden zo uit en te na getest zijn, dat ze bijna altijd goed verlopen. De ingreep doet absoluut heen pijn. Immers, het oog wordt grondig verdoofd. In de lens zelf zitten geen sensorische zenuwen die pijn zouden kunnen registreren. Er wordt slechts een kleine opening in de ooghoeken gemaakt, waardoor de eigen lens verwijderd wordt. Maar ook hier zijn geen pijnprikkels te verwachten. Natuurlijk gebeurt er iets in het oog. De eigen lens wordt weggenomen, en een nieuwe lens wordt geplaatst. Het plaatsen van de implantlens is door de zeer grote ervaring van onze arts, in vertrouwde handen. Angst is echt onnodig.
Resultaat van Lensimplantatie
Wat is nu het resultaat van een lensimplantatie? Eenvoudig gezegd zorgt de lensimplantatie voor blijvend goed zicht. Waar voorheen een bril of contactlenzen nodig waren om bij minder goed werkende ogen toch te kunnen blijven zien, zit nu een permanente lens in het oog. Deze lens zal het verdere leven altijd zijn sterkte blijven behouden. Wanneer de lensimplantatie gebruik maakt van trifocale lenzen, zal de patiënt op alle afstanden goed kunnen zien. Of het nu van dichtbij of veraf is, het zien zal niet meer minder worden. Vaak zullen mensen blij zijn dat ze geen tijd meer hoeven te besteden aan het kopen van een nieuwe bril. Ook het telkens plaatsen van contactlenzen is voorbij. De eenmalige kosten wegen zeker op tegen de te maken kosten van brillen of contactlenzen. Daarbij komt nog dat de kosten daarvan in loop der tijd zullen stijgen. Kortom, lensimplantatie biedt financiële voordelen, en een blijvend goed zicht.