Ooglens vervangen

Medische noodzaak

Wanneer is er sprake van medische noodzaak? Iedereen zal het eens zijn wanneer het antwoord luidt: een situatie waarin iemand verkeert die levensgevaarlijk voor deze persoon is. Dat zou kunnen zijn wanneer iemand bij een auto-ongeluk ernstig gewond raakt. Zo iemand heeft direct medische hulp nodig. Dat is ook zo wanneer iemand door een hersenbloeding getroffen wordt. Snelle en adequate hulp is vereist om de getroffen persoon te helpen. Nu leven we in een tijd waarin we steeds vaker horen dat er bezuinigd moet worden op de medische hulp. Het is ook zo dat de nieuwe zorgpolisvoorwaarden voor het nieuwe jaar strenger geworden zijn. Dat wil zeggen dat voor een aantal aandoeningen een grotere financiële eigen bijdrage nodig is. Ook zijn er voor bepaalde medische behandelingen langere wachttijden ontstaan. Zo zijn die er bij de oogartsen in Nederland ook ontstaan. Dit betreft dan de niet noodzakelijke oogoperaties.

Consequentie

Consequentie is een woord dat de gevolgen aanduidt van bijvoorbeeld een besluit of een handelwijze. Wanneer oogartsen dus zelf al aangeven dat de wachttijden wel erg lang zijn, zullen bij hen ook de consequenties hiervan duidelijk zijn. Een ervan is dat mensen die graag een bepaalde niet noodzakelijke oogoperatie willen hebben, niet op korte termijn geholpen kunnen worden. Vooral bij het verminderen van goed zicht, zal dat een probleem kunnen worden. Immers, bij volwassenen kunnen in een dergelijk geval brillen, contactlenzen en implantlenzen gebruikt worden. Maar in zulke gevallen is het dan de meest simpele oplossing om naar een opticien te gaan. Deze vakmensen hebben goede test apparatuur en kunnen zowel juiste sterktes voor brillen en contactlenzen constateren. Maar wanneer iemand nu een definitieve oplossing prefereert, komt de vervanging van de ooglens in beeld. Deze z.g. implantlens is er in verschillende soorten. Het gaat dan om monofocale en multifocale lenzen.

Implantlenzen

Implantlenzen zijn zoals gezegd een optie om weer scherp te kunnen zien. De achteruitgang van het scherp kunnen zien kan al vrij vroeg beginnen in het leven. Maar het doet zich vooral veel voor bij het ouder worden. Implant lenzen behoren niet tot de categorie noodzakelijke medische hulpmiddelen. Misschien wel voor mensen die door ouderdomsstaar zelfs met bril niet meer kunnen zien. Er zijn dus twee categorieën mensen die implantlenzen willen gebruiken om goed te kunnen zien. De ene groep bestaat uit mensen die redelijk goed kunnen zien, maar wel een hulpmiddel als een bril nodig heeft. De andere groep bestaat uit mensen die zonder implantlenzen niet meer kunnen zien. Deze groep zal ook in Nederland geholpen worden middels het vervangen van de eigen ooglenzen door implantlenzen. Het is wel zo dat de zorgverzekeringen in de basisverzekering slechts de monofocale implantlens vergoeden. Hiermee kan maar op een afstand scherp gekeken worden.

De ooglens vervangen

Wanneer de ooglens vervangen moet worden wegens staar, kan men niet alleen in Nederland terecht. Mensen die graag voor een goed zicht kiezen, zouden het best geholpen zijn met de keus voor een multifocale lens. En dan is het slechte zicht op alle afstanden verbeterd tot een goed zicht. Er is na de implantatie absoluut geen bril meer nodig. Dat scheelt een hoop tijd voor de betroffene. Die hoeft namelijk niet meer jaarlijks op controle bij de opticien. Maar het is ook comfortabeler, omdat de altijd noodzakelijke bril voor de afstand kortbij of veraf niet steeds bij de dagelijkse spullen aanwezig hoeft te zijn. Op zich is het vervangen van de ooglens een minuscule operatie. De eigen lens wordt verbrijzeld en daarna weggenomen uit het lenszakje. Daarna wordt de nieuwe lens ingebracht. Het is zo eenvoudig als hier staat. Want na ongeveer 8 minuten heb je via een pijnloze ingreep een nieuwe ooglens die je levenslang goed zicht zal opleveren.