Ooglens vervangen

Ooglenzen

Ooglenzen zijn een belangrijk onderdeel van je ogen. Natuurlijk zal iedereen wel weten dat het oog uit diverse onderdelen bestaat. Zo kennen we bijvoorbeeld de begrippen oogbol, ooglens, hoornvlies, en netvlies. Echter, ondanks de vele onderdelen van het oog is de ooglens een van de belangrijke onderdelen die ervoor zorgt dat we kunnen zien. Zonder ooglens kun je niet zien. Onze ooglenzen vangen lichtstralen uit de buitenwereld op nadat ze het hoornvlies gepasseerd zijn. Deze lenzen kunnen accommoderen. Hierdoor kunnen we scherp zien van kortbij of van veraf. De binnenkomende lichtstralen komen op het netvlies, achter in het oog. Hierin liggen de meest lichtgevoelige cellen die in verbinding staan met de oogzenuw. Onze hersenen interpreteren de binnenkomende signalen. Als er iets mis is met de doorgegeven signalen, kunnen de hersenen dat niet herstellen. Het kan dan zijn dat we bijvoorbeeld niet goed in de verte of van kortbij kunnen zien.

De noodzaak van lensvervanging

De noodzaak van lensvervanging is een beslissing die niet zomaar genomen kan worden. Er bestaan een aantal zaken die de oorzaak kunnen zijn van het minder goed kunnen zien. Soms zijn dat aangeboren oorzaken. Zo kunnen kinderen een lui oog hebben. Soms treedt scheel kijken op. Deze aandoeningen kunnen vrij gemakkelijk opgelost worden. Wat ernstiger is het als er sprake is van kleurenblindheid. Bij de genoemde problemen is lensvervanging geen oplossing. Echter, wanneer ouderdomsstaar optreedt na het veertigste levensjaar is lensvervanging praktisch de enige mogelijkheid om weer goed te kunnen zien. Bij deze oorzaak van verminderd zicht helpen geen oplossingen zoals het dragen van een bril, of contactlenzen. Het probleem is dat de eigen ooglens vertroebeld is. De lens wordt soms langzaam maar ook soms vrij snel ondoorzichtig. Omdat het vertroebelen van de ooglens vaak niet opgemerkt wordt, is het belangrijk je ogen bij het ouder worden te laten controleren.

Het vervangen van de ooglens

Het vervangen van de ooglens is een erg knappe ingreep. Deze ingreep betekent voor veel mensen dat ze weer goed kunnen zien. Artsen die deze ingreep succesvol kunnen verrichten, zijn echte specialisten. Zij moeten eerstens heel goed voorwerk doen door de ogen nauwkeurig te onderzoeken. Want soms kan er iets meer aan de hand zijn dan een vertroebelde ooglens. De oogarts verricht de ingreep nadat het betreffende oog van verdovingsdruppels is voorzien. De ingreep is volledig pijnloos.  Het oog wordt vervolgens gestabiliseerd zodat er geen onverwachte ooglid bewegingen ontstaan. Daarna wordt in de ooghoeken een minieme opening gemaakt. De eigen lens wordt verpulverd en de deeltjes worden weggezogen. Is dit gebeurd dan wordt de nieuwe lens in het lenszakje geplaatst. Na de ingreep van ongeveer 10 minuten, wordt het oog afgedekt tot de nacontrole op de dag erna. De patiënt krijgt instructies mee hoe het oog verzorgd dient te worden.

De nazorg

Natuurlijk wordt bij de lensvervanging gezorgd voor goede nazorg. Je krijgt nauwkeurig advies hoe je je oog moet verzorgen na de lensvervanging. Gelukkig word je in onze kliniek door Nederlandssprekend personeel geholpen. De eerste uren na de lensvervanging moet je oog bedekt blijven. Dit staat ook in het overzicht dat je van ons meekrijgt. Verder staat er welke soort oogdruppels je moet gebruiken. De tijden voor het druppelen per dag staan hierin vermeld. Maar ook is er een overzicht voor de maanden waarin je moet druppelen. Het zal duidelijk zijn dat het nauwkeurig opvolgen van dit schema zorgt voor een goede omgeving voor de nieuwe lens. Wij gebruiken het modernste type lens. Deze lens is zo bijzonder, omdat er vrijwel geen nastaar zal voorkomen. Als er toch eventueel hulp nodig zou zijn, kun je in Nederland bij een aan ons gerelateerde opticien terecht. Hierdoor ben je altijd van nazorg verzekerd.