Problemen met trifocale implantlenzen

Problemen

Als de titel bekeken wordt, zou het zo kunnen zijn dat er ernstige problemen met trifocale implantlenzen zouden zijn. Anderzijds is een positieve benadering van de titel mogelijk. Het ligt er maar net aan met welke instelling naar een onderwerp gekeken wordt. Soms kan een positieve of negatieve instelling onbewust optreden bij het opdoen van kennis over een bepaald onderwerp. Het kan te maken hebben met meegemaakte negatieve gebeurtenissen op een bepaald vlak. Stel een medische ingreep is minder goed verlopen, dan kan het resultaat hiervan langere tijd doorwerken. Als daarna medische handelingen ondergaan moeten worden, zal de onbevangenheid en het vertrouwen minder positief zijn geworden. In discussies over een dergelijk onderwerp met iemand, zal deze negatievere opstelling zeker naar voren komen. Het is hoe dan ook zaak om toch vertrouwen te blijven houden in de medische stand. Zonder de medici zouden we het zeker niet kunnen stellen.

Soorten implantlenzen

Er zijn diverse soorten implantlenzen. Een eerste indeling betreft de vervanglens en de voorzetlens. Zoals het woord al zegt, is de vervanglens bedoeld om de eigen ooglens te vervangen. De voorzetlens komt tussen de iris en de eigen ooglens. Deze voorzetlens doet een beetje denken aan de contactlens. Dit houdt in dat de voorzetlens vervangen kan worden. Soms wordt deze lens gebruikt wanneer er bij iemand geen ooglaser behandeling kan worden toegepast. Een voordeel is dat bij het ontstaan van staar, de voorzetlens verwijderd kan worden. Daarna kan een implantlens de eigen lens vervangen. Deze vervanglens wordt dus pas geplaatst wanneer de eigen ooglens verwijderd is. Nu zijn deze vervanglenzen ook in diverse categorieën onder te verdelen. Dit heeft niets te maken met de veiligheid, of met het verlies aan zicht. Het betreft de manier waarmee deze lens het zicht kan herstellen. Zo zijn er monofocale, bifocale en trifocale lenzen.

Trifocale implantlenzen

Trifocale implantlenzen zijn veruit de beste lenzen die op dit moment gekozen kunnen worden. Dit omdat deze lenzen de oorspronkelijke eigenschappen van de eigen natuurlijke lens het beste kunnen vervangen. Om dit duidelijk te maken hoeft er alleen maar naar het voorvoegsel mono gekeken te worden. Monofocaal geeft aan dat deze lens op één afstand scherp zicht oplevert. Het betreft dan het voor kortbij of veraf goed kunnen zien. Voor de niet gekozen afstand zal een bril nodig zijn. Voor de duidelijkheid moet opgemerkt worden dat je scherp kunt zien op de gekozen afstand, maar dat de andere afstand ook wel in beeld gebracht wordt, maar dan niet zo scherp. Bij de trifocale lens zal het zicht op alle afstanden prima zijn. Hoewel implantlenzen dus op alle afstanden een goed zicht opleveren, zal de gezondheid toestand van de drager van implantlenzen net zo’n grote rol spelen als bij natuurlijke lenzen.

Problemen met trifocale implantlenzen

Allereerst zou de bovenstaande constatering misschien geduid kunnen worden als een te specifieke benadering van implantlenzen. Met deze zin wordt bedoeld of het inderdaad zo is dat er voor trifocale implantlenzen meer of andere problemen zouden zijn dan bijvoorbeeld voor monofocale implantlenzen. Hier kan maar een duidelijk antwoord op gegeven worden. Trifocale lenzen geven echt niet meer problemen dan andere lenzen. Hierbij wordt uitgegaan van plaatsing van lenzen die afkomstig zijn van erkende fabrikanten. Klinieken die hun bestaansrecht niet willen verspelen, zullen dan ook altijd de naam van de fabrikant vermelden. Wel is het zo dat men na een lens implantatie last van droge ogen kan hebben. Ook het optreden van lichtkransen rond koplampen van auto’s kan een hinderlijke bijkomstigheid zijn. Verder zal het gewenningsproces snel en minder snel kunnen verlopen. Maar op zich zullen trifocale implantlenzen geen problemen opleveren. Doordat de betreffende oogartsen zo sterk gespecialiseerd zijn, zal ook de ingreep op zich feilloos verlopen.