TransPRK

TransPRK

In dit stuk zullen we het hebben over Trans PRK. We zien een bijvoeglijk naamwoord en daarna drie hoofdletters. Deze staan voor de woorden: Photo Refractieve Keratectomie.  Waarschijnlijk zeggen deze woorden weinig of niets voor de meesten onder ons. Kort gezegd gaat het hier om een zeer moderne vorm van oog laseren. We merken in de loop van ons leven dat het waarnemen van de wereld om ons heen niet bij iedereen op de meest succesvolle manier verloopt. We zien al kinderen naar school gaan met een bril op. Dit betekent dat zij niet goed van dichtbij of van veraf kunnen waarnemen. Een bril is dan voor hen het beste hulpmiddel om goed te kunnen zien. Wanneer we ouder worden zullen mensen die niet goed zien naar andere oplossingen zoeken om dit probleem op te lossen.

Wie komt in aanmerking voor Trans PRK?

Zoals gezegd kunnen we bij problemen met het zien, diverse oplossingen vinden. Wel moeten we beseffen dat niet ieder oog geschikt zal zijn voor elk van de genoemde oplossingen. Kinderen krijgen bijvoorbeeld geen ooglaser behandelingen. Hun ogen zijn nog volop in ontwikkeling. Volwassenen kunnen hier wel gebruik van maken. Het is echter ook voor hen geen uitgemaakte zaak dat iedereen zo maar een bepaalde oog laser behandeling kan krijgen. Soms kan de refractie te groot zijn om een bepaalde vorm van oog laseren te kunnen toepassen. De Trans PRK methode kan worden ingezet bij een sterkte van ongeveer -8 tot -10, en tot +3. Bij de intake gesprekken zal de oogarts met de patiënt de resultaten van het onderzoek bespreken en daarna de mogelijke oplossingen aandragen. De Lasek en Lasik laser methode zullen geschikt zijn voor mensen met een normale dikte van het hoornvlies.

Nadere informatie over de Trans PRK oog laser methode.

De oogarts en de patiënt zijn tot de beslissing gekomen om de Trans PRK methode te gebruiken als oplossingvoor de problemen die iemand heeft met het scherp kunnen zien. Het hoornvlies zal nu met de zogenaamde “no touch” lasertechniek behandeld worden. Natuurlijk wordt er “iets” met het oog gedaan, maar de naam zegt het al, het oog zal niet, met welk chirurgisch instrument dan ook, aangeraakt worden. Het gebruik van deze methode geeft minder kans op eventuele complicaties dan de overige oog laser methoden.

Het maken van een flap

Bij deze andere oog laser methoden wordt een hoornvlies flap gemaakt. Na de behandeling zal deze flap weer teruggeplaatst worden. Wat gebeurt er dan bij de Trans PRK methode? Als we het oog bekijken op details, dan zien we dat het hoornvlies door een dun laagje, het epitheel, wordt bedekt. Dit laagje wordt door verdamping weggehaald. Je hoeft niet bang te zijn dat er een essentieel onderdeel van je ogen verdwijnt. Het epitheel wordt namelijk bij iedereen elke week helemaal vernieuwd. Als deze eerste stap gezet is, zal het bovenste laagje van het hoornvlies verwijderd worden.

Zijn er voordelen aan de Trans PRK methode?

Deze vraag moet gespecificeerd beantwoord worden, hetgeen betekent dat hier geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Het gebruik van de zeer geavanceerde Trans PRK methode betekent dat er inderdaad voor de beoogde doelgroep aangename voordelen zijn. De ingreep leidt tot een sneller herstel. Complicaties die zouden kunnen optreden, komen bij deze methode van oog laseren dan ook minder voor. Een ander heel belangrijk voordeel is dat het herstelproces sneller gaat omdat deze behandeling een kleiner wondje veroorzaakt dan het geval is bij de andere oog laser methoden. Bij de patiënten die aangewezen zijn op de Trans PRK methode zal het prettig zijn om te horen dat er geen flapje gemaakt gaat worden. De angst dat dit flapje tot complicaties zou kunnen leiden is hiermee weggenomen.