Trifocale lenzen, problemen

Trifocale lenzen

Met trifocale lenzen bedoelen we hier niet onze natuurlijke lenzen. We gebruiken deze term voor implantlenzen. De natuurlijke lenzen van onze ogen zijn onderdeel van dit mooie orgaan. Mooi, omdat ogen er heel mooi kunnen uitzien. Ogen zijn blikvangers door hun mooie vorm of kleur. En ook mooi omdat ze mooi van constructie zijn. We kennen allemaal het hoornvlies, de iris, de lens, het glasachtig lichaam, de oogzenuwen en de gele en blinde vlek, om een paar onderdelen te noemen. Al deze onderdelen werken heel goed samen om ons de buitenwereld te laten zien. Het bijzondere van dit alles is dat een belangrijk onderdeel, de lens, van ons oog vervangen kan worden. Dit is mogelijk zonder dat de andere onderdelen van ons oog hierdoor minder goed zouden gaan werken. Deze natuurlijke ooglens laat ons op alle afstanden goed zien. Ze zijn dus multifocaal. Tenminste, als de lens geen afwijkingen vertoont.

Implantlenzen

Implantlenzen zijn door de mens gemaakte ooglenzen. Deze producten worden door ons lichaam niet afgestoten. Eenmaal aangebracht, zullen deze lenzen een leven lang goed zicht geven. Onze eigen ooglenzen kunnen op de afstanden kortbij en veraf prima werken. Er is echter een maar. Als het gaat over ons lichaam, is niet altijd alles optimaal afgewerkt. Dit geldt ook voor de bouw en de werking van onze zintuigen. Soms worden mensen al geboren met afwijkingen aan een van de zintuigen. Denk maar aan kinderen die doof of blind geboren worden. Als het gaat over implantlenzen, hebben we te maken met een aandoening die te verhelpen is. Als je echt blind bent helpen implantlenzen niet. Dit komt omdat het blind zijn te maken heeft met afwijkingen aan het orgaan oog die niet hersteld kunnen worden. Wanneer echter blindheid dreigt te ontstaan door ouderdomsstaar, zijn implantlenzen een prachtige oplossing om goed te kunnen zien.

Trifocale lenzen

Trifocale lenzen worden ook wel multifocale lenzen genoemd. Echter, er kan verwarring ontstaan bij het gebruik van deze termen. Sommige mensen gebruiken multifocale lenzen om lenzen aan te duiden die scherp zicht bieden op twee afstanden. En wel om van veraf en dichtbij goed te kunnen zien. Maar dan zal de middenafstand niet optimaal in beeld gebracht worden. Met middenafstand wordt bijvoorbeeld de afstand bedoeld die ontstaat bij het werken voor een beeldscherm, of bij het kijken naar een televisiebeeld. Wanneer we de aanduiding trifocaal gebruiken voor implantlenzen, zullen zij ook in staat zijn beelden van de middenafstand scherp weer te geven. Je hoeft dan geen aparte bril te gebruiken als je voor je computerscherm zit te werken. Kortom, als je op alle afstanden goed wilt kunnen zien, vraag dan om trifocale lenzen te implanteren. Want de keus voor de term multifocale lenzen kan weleens tot verwarring leiden.

Problemen met trifocale lenzen.

Problemen met trifocale lenzen zijn zeldzaam. Waarom dan toch deze mogelijkheid bespreken? Hiervoor moeten we gaan kijken naar de overeenkomst tussen de medische instelling en de patiënt. Bij elke geplande medische ingreep in een gezondheid instelling is het verplicht de patiënt een overeenkomst voor te leggen waarin duidelijk gemaakt wordt dat er risico’s verbonden zijn aan de geplande ingreep. Ook al worden operaties talloze keren zonder enige complicatie uitgevoerd, dan nog dient de patiënt akkoord te gaan met de ingreep en de eventuele complicaties die mogelijkerwijze zouden kunnen ontstaan. Op zich is de implantatie van een trifocale lens superveilig. Heel soms kan er iets gebeuren dat niet ligt aan de ingreep, maar wel aan de reactie van het lichaam. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld last van halo’s, oftewel lichtkransen bij het zien van autokoplampen. Soms kan nastaar ontstaan. Maar ook dit is bij de meest nieuwe trifocale lenzen die wij gebruiken een zeldzaamheid.