Visum nodig voor Turkije

Een visum

Visum nodig voor Turkije! Visum is een simpel woord. Het lijkt wel een beetje op het woord visie. En dat woord duidt een bepaalde kijk op iets, een toestand, of een gebeurtenis aan. Visum komt van “charta visa”, oftewel document dat bekeken is. Nu blijft de vraag waarom moeten documenten bekeken worden. Om het simpel te houden, zou er ook gesproken kunnen worden over het lezen van een document. Want wat voor zin zou het hebben om een document alleen te bekijken? Bekijken betekent hier dat het bewuste document aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Het gaat in dit geval om kant en klare stukken tekst, waarin gegevens geplaatst moeten worden. Deze gegevens zijn privé van aard.  Ze zijn nodig om in de gebruikte context toegang tot een land te krijgen. Meestal staat er na invulling van bepaalde gegevens ook nog de toegestane duur van het verblijf in het aangegeven land vermeld.

En een paspoort

En is een paspoort dan niet voldoende? Een paspoort en een identiteitskaart zijn ook documenten om een land binnen te komen. Als landen zich verenigd hebben tot een grotere eenheid, zullen de bewoners van dergelijke staten geen paspoort en zeker geen visum nodig hebben om binnen die eenheid te reizen. Een paar goede voorbeelden van staten die zich verenigd hebben zijn de USA en de EU. Inwoners van de landen uit de EU en USA kunnen vrijelijk binnen deze entiteiten reizen. Maar ook dan is wel een identiteitsbewijs nodig om bepaalde zaken te doen. Ook kan de overheid, denk aan politie, naar een dergelijk bewijs vragen. Het is echter niet nodig om bijvoorbeeld aan de grens van Frankrijk verplicht een Nederlands paspoort te laten zien, laat staan een visum. Het geeft de burger van de EU een makkelijke manier om zonder veel papieren rompslomp van bijvoorbeeld Nederland naar Italië te reizen.

Sterke paspoorten

Er bestaat ook zoiets als een sterk paspoort. Inwoners van landen met een sterk paspoort kunnen vaker landen bezoeken, die ingezetenen van andere landen wel een visum laten aanvragen. Er bestaat zelfs een lijst waarop de landen met sterke paspoorten vermeld staan. Singapore en Japan behoren tot de koplopers hiervan. Nederland staat redelijk in de toplijst. Het is natuurlijk prettig om inwoner te zijn van een land met een sterk paspoort. Hierdoor kunnen inwoners van deze landen bijna altijd zonder visum reizen. Toch kwam en komt het nog wel voor dat mensen met een sterk paspoort niet naar een bepaald land konden reizen terwijl inwoners van een vergelijkbaar land dat wel konden. De redenen hiervoor zullen wel van bepaalde diplomatieke relaties tussen die landen afhangen. Een voorbeeld. Duitse inwoners hoefden geen visum voor Turkije aan te vragen, terwijl dat voor Nederlanders tot voor kort, wel een vereiste was.

De situatie nu

Hoe is de situatie nu? Sinds een paar jaar hoeven Nederlandse toeristen geen visum meer aan te vragen als ze Turkije willen bezoeken. Voor die tijd was dat wel een vereiste. Iemand die Turkije wilde bezoeken, kon zich op internet voorzien van een visum. Er was een site van de Turkse ambassade die potentiele bezoekers de gelegenheid gaf een dergelijk document aan te schaffen. Met een beetje kundigheid was dat zo geregeld. Het invullen van de vragen was vrij eenvoudig. De kosten waren niet hoog. Eenmaal in het bezit van het visum kon je met een gerust hart naar Turkije gaan. Wel was natuurlijk een geldig paspoort nodig dat niet binnen enkele weken zou aflopen. Een voordeel was dat als je binnen de geldigheid duur van het visum nog eens naar Turkije wilde afreizen, er geen nieuw visum aangevraagd hoefde te worden. Het is prettig dat er nu zonder visum naar Turkije gegaan kan worden.