Wat is een Cataractoperatie

Ingreep of operatie

Soms gebruiken we woorden afwisselend voor een en dezelfde betekenis. Bij weersvoorspellingen hoor je soms dat het betrokken weer is. Andere keren zeggen ze dat het bewolkt raakt. Met beide termen wordt hetzelfde bedoeld. Iets dergelijks vinden we ook bij de woorden ingreep en operatie. Soms is de inhoudelijke betekenis hetzelfde, maar de emotionele lading kan verschillen. Daarom kiezen we vaak voor een minder directe aanduiding voor een ziekte. Het woord kanker is erg direct, en het komt hard over. Vandaar dat in gesprekken de woorden ongeneeslijk ziek zijn gebruikt worden. We willen niet zo graag keihard overkomen en gebruiken daarom termen die minder hard zijn, maar toch duidelijk. Als we het woord operatie in de medische wereld horen, is het meteen duidelijk dat het om een actie gaat waarbij er iets gedaan wordt aan of in je lichaam. Bij het woord ingreep is de connotatie minder heftig.

Cataract

Cataract heeft betrekking op een oogaandoening. Dit woord wordt in de oogheelkunde gebruikt om aan te geven dat de ooglens vertroebeld is. In de dagelijkse taal wordt meestal het woord grijze staar gebruikt. Soms kun je echter ook weleens horen spreken over groene staar. De juiste medische term is glaucoom. Deze term is al heel oud en duidt op een groene verkleuring van het oog. Bij glaucoom is de oogzenuw beschadigd en vaak is de oogboldruk te hoog. De schade aan het zicht is bij glaucoom onomkeerbaar. Dit wil zeggen dat de aangebrachte schade niet hersteld kan worden. Cataract echter, kan goed verholpen worden door de troebele lens te vervangen door een implant lens. Bij controle van je ogen kan er op een zeker moment door de opticien gezegd worden dat een bril je gezichtsverlies niet meer kan verbeteren en daarom aan lensvervanging toe bent.

De cataractoperatie

Wat is een Cataractoperatie De cataractoperatie is echt een operatie. Hoe gaat het in detail? Je komt aan in de kliniek. Na een hartelijke ontvangst volgt er een uitgebreid oogonderzoek. Daarna worden de uitslagen met de oogarts doorgenomen. Ook is er een afbeelding waarop de resultaten staan. Zo is te zien of je ooit een ooglaser behandeling gehad hebt. Tevens zal blijken of je oog een cilinder heeft. Na de bespreking wordt de lens keuze bepaald. Daarna wordt je voorbereid op de werkelijke operatie. In de operatiekamer neem je plaats in een makkelijke ligstoel. Er wordt een verdoving aangebracht middels druppels. Ook wordt het ooglid gestabiliseerd, zodat het niet onverwacht gaat knipperen.  Daarna wordt je ooglens weggenomen, en er wordt een nieuwe lens geplaatst. Dit alles duurt een minuut of tien, soms iets korter, soms iets langer. Tijdens de ingreep voel je alleen maar dat er een continue vloeistof door het oog gespoeld wordt.

De operatie is afgelopen

Je merkt dat de operatie is afgelopen wanneer het spoelen ophoudt. Je oog wordt afgedekt en je verlaat de operatiekamer. Omdat je maar een oog hebt laten behandelen, kun je best nog zelfstandig lopen. In onze kliniek zal het tweede oog namelijk twee dagen later behandeld worden. In de nabespreking krijg je precies uitgelegd wat je aan nazorg moet doen. Eerst worden de benodigde oogdruppels overhandigd. Het zijn een paar flesjes met diverse soorten druppels. In een gedrukt overzicht staat precies aangegeven hoe vaak en met welke druppels je je oog moet verzorgen. De tijden waarop gedruppeld moet worden, staan in keurig vermeld en gelden voor het navolgende halve jaar. De sensatie van het nieuwe zien op de volgende dag is werkelijk adembenemend. Je kunt opeens zonder bril goed veraf en van kortbij zien.  Het resultaat is nu dat je een leven lang kunt genieten van een brilloos bestaan!