Uw ogen hebben bescherming nodig tegen de zon, vanwege de intense ultraviolette stralen.

Winter betekend zonnebril dragen! U voelt misschien minder warmte van de winter zon, maar laat u zich niet misleiden. Het maakt niet uit wat voor een winter weer het is. De trendy zonnebril die u afgelopen zomer had gekocht is nu net zo belangrijk. De zonnestralen kunnen ernstige schade aan uw ogen brengen.

“Mensen realiseren niet dat ze toch bescherming nodig hebben al geeft de zon niet zo een intense warmte,” zegt Susan Taub, MD, assistent-hoogleraar in de oogheelkunde aan de Northwestern University School of Medicine in Chicago.

De winter zon ligt lager in de hemel en in een andere hoek dan gedurende de warmere seizoenen, zegt ze. “Dat geeft je meer blootstelling voor de zon als je voor een langere periode van tijd, zoals bij sport en andere evenementen buiten bent,” vertelt ze. “Het kan schadelijk zijn voor de verschillende lagen van het oog.”

Onderzoek toont aan dat de ultraviolette (UV) stralen een bijdrage kunnen leveren aan diverse oogziekten in verband met veroudering, zoals cataract (staar) en maculadegeneratie.

Iedereen die vele uren buiten het huis besteed moet oppassen. “In werkelijkheid hebben wij het hele jaar lang een zonnebril nodig” zegt Taub. “Iedereen die met sneeuw op de grond auto heeft gereden weet dat. Zelfs als er geen sneeuw ligt, bent u nog steeds in gevaar, omdat het licht van het beton terugkaatst”.
Want sneeuw is reflecterend, ongeveer 85% van de UV-stralen worden teruggereflecteerd. Ook de reflecterende eigenschappen van sneeuw maken het moeilijk voor skiërs, ze kunnen de heuvels niet goed zien dat tot verwondingen kan leiden.

Op korte termijn kunnen UV-stralen tot verbrande ogen leiden. In landen met veel sneeuw noemen ze het sneeuw blindheid en het is een groot probleem voor skiërs en snowmobielers. Zonder oogbescherming, kan  schade aan het hoornvlies geven. “Het hoornvlies is dan eigenlijk verbrand,” zegt Taub. “Het is meestal erg pijnlijk, maar geneest binnen een week.”

Bepaalde geneesmiddelen kunnen de ogen en de huid gevoeliger maken voor de zon zoals anticonceptiepillen, sulfa antibiotica, diuretica, en kalmeringsmiddelen.

Ooglaseren in Turkije. Ooglaserbehandelingen, leesbril behandelingen, multifocale implantlenzen, nederlandstalige begeleiding, 25 jaar ervaren arts, 30.000 behandelingen in een van de beste oogklinieken van Turkije met Ooglaseren Turkije in Istanbul. Tel: (0031) – 53 – 302 02 11 (7/24 bereikbaar) E: info@ooglaseren-turkije.nl

Winter betekend zonnebril dragen!